Hva er en målgruppe?

I over femten år har jeg prøvd å definere en målgruppe til Impulssenteret, slik at det går an å søke om midler. Enten er målgruppen for bred, eller for smal, eller presumptivt ikke-eksisterende. I dag fikk jeg en aha-opplevelse.

Vi har alle en helse. Vi er ikke egentlig 100% friske noensinne, hvis vi kjenner etter. Men hvis vi blir syke, er det alltid noe som er friskt med oss. I vårt samfunn er det så utelukkende fokus på sykdommen. Du får bare hjelp til det som er sykt. Men som alle vet, er det det som får fokus, som vokser. Tenk om vi heller kunne bruke energi på det som er friskt? Eller snarere: Tenk om vi OGSÅ kunne bruke energi på det som er friskt? Det er veien til tilfriskning. Medisiner kan lette symptomer, men trening av friskhet kan øke friskheten.

Det var en kronikk i BA som ga meg inspirasjonen til denne teksten. Solveig Bartun Rob sier der «Alle har vi det friske i oss, uavhengig av vår eventuelle diagnose.» Det er selve bakgrunnen for Impulssenteret. Alle har noe som er friskt, uansett. og det må vi fokusere på. Det er en fundamentalt annerledes måte å se verden på. For hvis du er syk, trenger du hjelp. Den hjelpen kommer utenfra, og innebærer en viss ekstern kompetanse. Men det friske trenger ikke hjelp. Det trenger facilitering! Det trenger tilrettelegging! DER har du Impulssenteret. Det er et sted for hvem som helst som trenger å utvide det friske, glade, frie i dem. Et sted hvor ingen trenger å si hva en skal gjøre, for det vet en jo selv. Det finnes slike steder i verden. En god jobb har slike kvaliteter. Men ikke alle har tilgang til det. De som mangler tilgang til et sted hvor de kan utvide sin friskhet, passer ikke nødvendigvis inn i en bestemt kategori, eller «målgruppe». Men vi finnes. Vi trenger vel alle et sted hvor det beste i oss får blomstre. Det stedet trenger ikke hete Impulssenteret, men det KAN hete det. For meg heter det det.

Personlig kjenner jeg meg glad når jeg får forandre på noe. Enten det er å male et maleri, tapetsere et møbel, male teppe på gulvet eller skape en stemning. Jeg blir lykkelig av en god samtale. Fin musikk, en god podcast. Å synge. Jo mer jeg gjør av slike ting, jo friskere og gladere føler jeg meg. Jeg får energi og gjør en bedre jobb. Jeg tenkte en gang at det samme som gjør en godt når en er frisk, kan bidra til å gjøre en frisk når man skranter. Det er ikke gitt at det er lett å få til, eller at det virker med en gang, eller at det er rett i det hele tatt. Men det er mye som taler for at det kan være verd å prøve i ganske mange sammenhenger.

Hvordan gi en slik idé en målgruppe? Det gjelder jo alle mennesker i gitte livssituasjoner. Men nettopp det at man fokuserer på det friske, gjør jo at man ikke fokuserer på det som er ufriskt. Dermed kan ikke målgruppen defineres av det som ikke er friskt. Da er jo fokuset feil. Hvis ingen er 100% friske, kan alle trenge å leke seg friskere. Men det har vi selvsagt ikke tid til. Derfor er Impulssenterets målgruppe de som ikke er for travelt opptatt med hamsterhjulet til å kunne prioritere seg selv og sin kreativitet, eller de som ikke har andre steder å gjøre det. Det er mange, men du finner dem ofte utenfor kategoriene som ellers fanges opp i målgrupper.

Jeg tror at mennesker har godt av å prøve og feile for å finne ut hva de liker best, og jeg tror at jo mer en gjør av det, jo bedre mennesker blir vi. Frisk er ikke fravær av sykdom, men en psyke og en kropp som arbeider på lag med oss, som bidrar til at vi virker så vi blir tilfredse. Det er ikke så vanskelig å få til, men av en eller annen grunn har samfunnet vårt funnet ut at det er viktigere å tenke motsatt. Det har skapt mye langvarig sykdom, angst og depresjon og diffuse symptomer vi ikke finner ut av. Reaksjoner på at noe er galt. Hvis vi prøver å gjøre noe rett, kan det hende at mye fikser seg selv. Vi blir uansett ikke 100% friske, så da er det like greit å gjøre det aller beste ut av det vi har.

Det er sikkert nødvendig å nevne at vi ikke har noe forbud mot å snakke om det som eventuelt måtte plage en. Det er ofte sunt. Men vi pleier det ikke. Vi henger det gjerne til frisk lufting, bare fordi det er interessant. Mennesker er interessante. Siden ingen er 100% friske likevel, er det helt normalt å føle på ting som ikke stemmer. Men vi bor ikke i plagene våre. Vi hører til i en skrott som klarer morsomme ting, og så lenge det lar seg gjøre, skylder vi den å virke positivt. Det gir glede på så mange måter.

Gir det mening? Jeg har mange års erfaring som tilsier at det stemmer for mange. Og de det stemmer for – der har du målgruppen.

Tror jeg.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.