Impulssenteret

Hurra og velkommen !

Bergen kommunes kulturavdeling har gjennom sin tilskuddsordning for folkeverksted bevilget et tilskudd til ny oppstarten av Impulssenteret – under disse forutsetningene:

«Impulssenteret har som mål å skape et inkluderende miljø, og en arena for kreativitet og kunstneriske prosjekter.»

I september fikk vi den gledelige nyheten at Ildsjelfondet også har bevilget penger, slik at vi kan bruke enda mer tid på å trylle frem magiske øyeblikk!

Det betyr at DET SKJER! Kjenn din besøkelsestid dersom dette er nettopp dette du trenger! For nå har vi noe å bevise! Nemlig at mennesker har enestående ressurser uansett hvor de befinner seg i livet. Vi trenger først og fremst en arena. Og det har vi nå. I Sverres gate 3!

Endelig er Impulssenteret tilbake som det skal være! Et fysisk og kreativt sted hvor alle skal være velkommen, midt i tjukkeste Bergen sentrum. Etter bare ett år er tilfeldighetene begynt å spille på lag med oss. Samarbeidspartnere, innhold, nyt muligheter dukker opp når man ikke venter det. Det viktigste er å faktisk finnes, for da blir man også funnet. Hvis du leter etter noe, finner du gjerne det du leter etter, og lite annet. Når man ikke leter, men er åpen, finner man noe man ikke leter etter. Det er en slags omvendt forretningsmodell, men tro det eller ei, sånn kan det også virke!

Så langt har vi hatt høytidelig åpning 2. august, mange utstillinger, åpent hus hver dag fra 1200-1600 og masse aktivitet. Vi har laget alt fra pinnevev via stearinlys og mat til musikk. En av de spennende arrangementene hadde vi 10. september på Kulturnatt med vernissage og podcast: Les her!

Mest av alt har vi malt malerier. Det er spennende materie, for det viser seg at det er veldig mange som ikke våger å male. Som ikke våger å tro at de kan det, selv om de egentlig vil. Er virkelig det å male så personlig? Det ser sånn ut! Så desto større grunn til å komme hit og prøve etter prinsippet Er du ikke fornøyd, så er du ikke ferdig. For ikke å si «Dersom du er fornøyd, så er du fornøyd. Det er godt nok».

sånn ser det ut per juli 2021 – følg utviklingen!

Historien

Kulturgrunderbevis

Impulssenterets historie startet i 2006, som en inspirasjon som kom ut av en vanskelig jobbsituasjon. Kort tid etter hadde Impulssenteret AS blitt nominert til kulturgründer og vunnet et NAV-anbud. Det var kjempegøy, vi lærte vilt mye, men det hadde nok vært smartere å begynne i det små og vokse. Kanskje. Det kommer an på øyet som ser.

Utrolig nok varte denne versjonen av Impulssenteret helt til 2016. I flotte lokaler i Vaskerelven 1, etter hvert med et samarbeid med Logen Teater, føltes dette alltid som et enormt viktig arbeide, tross tung økonomisk oppoverbakke. Det var selvsagt pengene som tvang oss til å legge ned.

Men vi har aldri helt lagt ned. Behovet for et sted å få aksept for ens kreative sider, for å utveksle tanker og ideer, for å finne en motiverende vei ut av det som ikke er som det burde være, har jo ikke endret seg. Eller jo, det har styrket seg. Impulssenteret trengs. Så vi har beholdt navnet – i en typisk impulssentersk optimisme om at dette måtte jo blomstre opp igjen.

Hva ER Impulssenteret, egentlig?

Det har aldri vært veldig lett å beskrive hva Impulssenteret egentlig er. Det faller liksom utenom alle andre ting som fins der ute. Men det er vel nettopp det som gjør det så viktig. Jeg skal likevel prøve å forklare.

Impulssenteret er et sted hvor man kan hente påfyll, inspirasjon og en arena hvor man kan utfolde seg. Det er stedet for gode samtaler, for å dele, for å finne ens egen kreative nerve. Det er stedet hvor man kan prøve om ideene har noe for seg. Det er kunst og kultur, på alle tenkelige nivå. Bra eller dårlig, bare det får en til å ha lyst til å strekke seg videre, kjenne at selve skaperprosessen er verdifull i seg selv. Både de som aldri har våget å uttrykke seg kreativt og de som er kjempeflinke men aldri hatt en arena, til profesjonelle som har lyst på en ny innfallsvinkel. Sammen skaper vi magi, fordi tre kreative hjerner er ørten ganger mer kreativ enn bare én.

I den første omgangen med Impulssenteret snublet vi over begrepet høysensitivitet, som så underlig beskrev mange av de kreative sjelene som brukte senteret. Vi opparbeidet oss en forståelse og kompetanse på området som er både viktig og etterspurt. Den handler om ressursene som dette karaktertrekket innebærer, og hvordan de best bør utnyttes, til gode for både de høysensitive selv og for samfunnet og verden. Derfor har dette temaet fått sin egen arkfane her på siden.