Impulssenteret

Hva ER Impulssenteret, egentlig?

Det har aldri vært veldig lett å beskrive hva Impulssenteret egentlig er. Det faller liksom utenom alle andre ting som fins der ute. Men det er vel nettopp det som gjør det så viktig. Jeg skal likevel prøve å forklare.

Impulssenteret er et sted hvor man kan hente påfyll, inspirasjon og en arena hvor man kan utfolde seg. Det er stedet for gode samtaler, for å dele, for å finne ens egen kreative nerve. Det er stedet hvor man kan prøve om ideene har noe for seg. Det er kunst og kultur, på alle tenkelige nivå. Bra eller dårlig, bare det får en til å ha lyst til å strekke seg videre, kjenne at selve skaperprosessen er verdifull i seg selv. Både de som aldri har våget å uttrykke seg kreativt og de som er kjempeflinke men aldri hatt en arena, til profesjonelle som har lyst på en ny innfallsvinkel. Sammen skaper vi magi, fordi tre kreative hjerner er ørten ganger mer kreativ enn bare én.

Impulssenteret er en fri kreativitetsgenerator som ikke er bundet til verken mål eller målgrupper. Det viser seg å faktisk være en målgruppe i seg selv. Det betyr at målgruppen er alle som har lyst, mens målet er at de som har lyst skal få dele av sine kreative eller sosiale evner, behov og ønsker. Vi består av frivillige som holder huset åpent og fyller det med det vi selv ønsker. Maling, musikk eller mat, eller noe helt annet som ikke trenger å begynne på m, bare nevn det, og vi får det til i fellesskap! Fellesskap er cluet. Sammen blir vi veldig mye bedre.

Bilder trenger ikke være på lerret, for den saks skyld!

Bergen kommunes kulturavdeling har gjennom sin tilskuddsordning for folkeverksted bevilget et tilskudd til ny oppstarten av Impulssenteret – under disse forutsetningene:

«Impulssenteret har som mål å skape et inkluderende miljø, og en arena for kreativitet og kunstneriske prosjekter.»

I september 2021 fikk vi den gledelige nyheten at Ildsjelfondet også bevilget penger, og i juni 2022 fikk vi nok et tilskudd fra kommunen. Vi håper det fortsetter sånn! Fordi:

Mennesker har enestående ressurser uansett hvor de befinner seg i livet. Vi trenger først og fremst en arena. Og det har vi nå.

Et fysisk og kreativt sted hvor alle skal være velkommen, midt i tjukkeste Bergen sentrum. Etter bare ett år er tilfeldighetene begynt å spille på lag med oss. Samarbeidspartnere, innhold, nye muligheter dukker opp når man ikke venter det. Det viktigste er å faktisk finnes, for da blir man også funnet. Hvis du leter etter noe, finner du gjerne det du leter etter, og lite annet. Når man ikke leter, men er åpen, finner man noe man ikke leter etter. Det er en slags omvendt forretningsmodell, men tro det eller ei, sånn kan det også virke!

For eksempel fikk vi plutselig nye naboer akkurat da vi tenkte som mest seriøst på å flytte. At dette var en utsatt gruppe gjorde det litt spesielt å spørre hva de tenkte om at vi flyttet ut. Huset i Sverresgate ble nemlig et tilbud til rusavhengige, og mange naboer var skeptiske. Vi, derimot, fikk et veldig nært og varmt naboskap som gagnet begge parter. Men så viste det seg at ikke bare ville vi flytte på gateplan, og de overta våre lokaler, men A-larm som er den del av Huset, ville ut av sin kontrakt på Nordnes! Vi byttet! Nok et bevis på at bare du finnes og er grei, kan det meste løse seg til det bedre. Nå har vi både nye lokaler, rimeligere husleie og nye venner!

Så da kan vi fortsette der vi slapp med aktiviteter. Hva det kan være? Det kan være opp til deg!

Så langt har vi i alle fall hatt utstillinger, sanggruppe, musikkøving, juleverksted, matlaging, kunstmaling, møbeldekorering, marked, trommereiser, podcast og mye mer.

Mest av alt har vi malt malerier. Det er spennende materie, for det viser seg at det er veldig mange som ikke våger å male. Som ikke våger å tro at de kan det, selv om de egentlig vil. Er virkelig det å male så personlig? Det ser sånn ut! Så desto større grunn til å komme hit og prøve etter prinsippet Er du ikke fornøyd, så er du ikke ferdig. For ikke å si «Dersom du er fornøyd, så er du fornøyd. Det er godt nok».

Flere av oss har bare plutselig begynt å male etter lang tid uten å vurdere det i det hele tatt. Det er ganske smittsomt, selv om det kan ta tid!

sånn ser det ut per juli 2021 – følg utviklingen!

Historien

Kulturgrunderbevis

Impulssenterets historie startet i 2006, som en inspirasjon som kom ut av en vanskelig jobbsituasjon. Kort tid etter hadde Impulssenteret AS blitt nominert til kulturgründer og vunnet et NAV-anbud. Det var kjempegøy, vi lærte vilt mye, men det hadde nok vært smartere å begynne i det små og vokse. Kanskje. Det kommer an på øyet som ser.

Utrolig nok varte denne versjonen av Impulssenteret helt til 2016. I flotte lokaler i Vaskerelven 1, etter hvert med et samarbeid med Logen Teater, føltes dette alltid som et enormt viktig arbeide, tross tung økonomisk oppoverbakke. Det var selvsagt pengene som tvang oss til å legge ned.

Men vi har aldri helt lagt ned. Behovet for et sted å få aksept for ens kreative sider, for å utveksle tanker og ideer, for å finne en motiverende vei ut av det som ikke er som det burde være, har jo ikke endret seg. Eller jo, det har styrket seg. Impulssenteret trengs. Så vi har beholdt navnet – i en typisk impulssentersk optimisme om at dette måtte jo blomstre opp igjen.

I den første omgangen med Impulssenteret snublet vi over begrepet høysensitivitet, som så underlig beskrev mange, for ikke å si de fleste, av de kreative sjelene som brukte senteret. Vi opparbeidet oss forståelse, kompetanse og nettverk på området som er både viktig og etterspurt. Det handler om ressursene som dette karaktertrekket innebærer, og hvordan de best bør utnyttes, til gode for både de høysensitive selv og for samfunnet og verden. Høysensitive har også medfødte egenskaper som gjør dem både egnet som coach og til å ta til seg hjelp av en sådan. Derfor bruker vi vår plattform til å la disse som trenger hverandre, møtes. Om det ser rart ut for en utenforstående, gir det totalt mening for oss som kjenner til denne livsanskuelsen.

For å oppsummere kort: Impulssenteret er et sted hvor vi gjør alt vi kan for å bevare god psykisk helse, godt humør og en positiv livsholdning. Det er svaret på mange utfordringer i livet. Dessuten er det gøy.

Tidligere blogginnlegg:

Kulturnatt 2021

https://impulssenteret.no/index.php/2021/09/12/minneverdig-kulturnatt/

https://impulssenteret.no/index.php/2021/08/14/symbolrik-pinnevevdag/