Kreativitet

De aller fleste barn er kreative. De vil si at de fleste av oss har vært det en gang. Hvorfor er ikke alle da kreative som voksne?

Kreativitet er en etterspurt egenskap i våre dager, men likevel er det dokumentert at vi utdanner folk ut av kreativitet. Vi lærer oss å bli flinke, å unngå å gjøre feil, vi lærer etter gitte mål og vi konkurrerer om de beste jobbene. Det er ikke mye kreativitet å spore i slike systemer. Derfor er det ikke så rart at de mest kreative blant oss faller litt av lasset. Hvor er det plass til oss?

På disse sidene vil du finne mye informasjon om kreativitetsforskning, inspirasjon og gode argumenter. Det er ikke sånn å forstå at det ikke er godt dokumentert!

Sir Ken Robinson som forlot oss sommeren 2020, etterlot seg en TED-talk som er den mest sette i historien. «Do schools kill creativity?» ble sett over 66 millioner ganger på TED-kanalen alene, noe som viser at temaet er populært!

Scott Barry Kaufman har skrevet Wired to Create, som viser hvordan den kreative hjernen er ment å skulle brukes. Han ble kåret til en av USAs 50 viktigste psykologer i dag, og har nylig skrevet boken Transcend! som du finner informasjon om på siden her.

Kreativitet er faktisk veldig i vinden for tiden. Det forskes mye på det andre steder, og politikerne forteller oss at vi kommer til å trenge mer av det i fremtiden. Det gir håp, altså! Etter årevis med ensrettet mastersyke har endelig behovet for å gå helt egne veier og finne på helt nye ting fått et øre hos de som bestemmer. (Det er de med pengene). Så nå må vi benytte oss av anledningen og boltre oss!

Hva kreativitet er? Ja, si det. Men de som har forsket på kreative hjerner har kommet frem til at de mangler «portvoktere» som kan fortelle hva som er relevant og ikke. Alt siver inn og skaper det glade kaos. Å rydde opp i det kaoset er en underlig prosess som ender opp med noe vi ikke nødvendigvis kunne forvente i utgangspunktet. Høres ikke det bare kjempeartig ut?

Har du noen gode tips til litteratur om kreativitet tar vi imot med glede!

Kunst for barn